O KLUBU

AFC Universitas ili jednostavno AFCUamaterski je, studentski i sveučilišni klub koji okuplja studente i alumnije Sveučilišta u Splitu, a utemeljen je na tradiciji futsal reprezentacije Sveučilišta iznikle iz UniSport Futsal lige.

AFCU je projekt u koji su uključene mlade osobe stručne u najrazličitijim područjima, a svi su dionici akademske zajednice (studenti, alumniji, zaposlenici, vanjski suradnici, profesori, itd.), koji zajedno s igračima klub prepoznaju i grade kao svoj.
Ideja osnivanja kluba godinama se kuhala u glavama ekipe okupljene u UniSport ST (Splitski sveučilišni sportski savez), posebno s obzirom na rezultate koji su redovito postizani na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima (UniSport Finals, Europska sveučilišna prvenstva, Europske sveučilišne igre).

 

Tradicija futsal reprezentacije Sveučilišta u Splitu duga je koliko i sport na samom sveučilištu, tako da se objektivno može kazati da su u temeljima AFCU-a ugrađeni svi oni koji su u razdoblju od 20-ak godina razvijali splitski sveučilišni futsal na bilo koji način.

S vremenom, uz svjesnost o kvaliteti i potencijalu koji ova priča može imati, odlučilo se krenuti u smjeru formalizacije u vidu osnivanja kluba koji bi se jednog dana, ako se poklope svi uvjeti, možda mogao natjecati u Hrvatskoj malonogometnoj ligi. Na tragu toga, 20. lipnja 2008. formalno je osnovan klub naziva Studentski malonogometni klub DIPLOMUS, koji se nije natjecao ni u kojoj ligi te koji se usmjerio isključivo na pripreme i brigu o nastupima futsal reprezentacije Sveučilišta u Splitu na nacionalnoj i europskoj razini.

Izrastanjem jedne kompaktne generacije i dobre ekipe, koja je stupanj kvalitete stalno održavala te uspijevala u tome uključivati i novopridošle studente, došlo se do zaključka kako je sazrelo vrijeme da se klub konačno i konkretno aktivira te da se krene s nastupima u Hrvatskoj malonogometnoj ligi.

Do toga iskoraka dolazi u sezoni 2016./2017., kada klub počinje s nastupima u 3. HMNL, odnosno Splitsko-dalmatinskoj županijskoj ligi. S obzirom na novi smjer razvoja, odlučeno je i prilagoditi naziv kluba novim uvjetima pa tako 20. prosinca 2016. klub službeno mijenja naziv u Akademski malonogometni klub Universitas – Split, odnosno na engleskom jeziku Academic Futsal Club – Universitas Split, skraćeno AFC Universitas – Split.

Nakon nastupa u 3. HMNL, zajedno s još jednim klubom, dolazi do poziva od resornog saveza za nastupom u višem rangu natjecanja, odnosno u 2. Hrvatskoj malonogometnoj ligi – JUG.

Pristupilo se ozbiljnim pripremama, dovedena su nova pojačanja, krenulo se s konkretnim brendiranjem, komunikacijskom strategijom te utvrđivanju smjera kretanja i razvoja kluba.
Bez ikakvog prethodno postavljenog rezultatskog imperativa krenulo se u tu novu avanturu, uz svjesnost za potencijalom koji sveučilišni klub u hrvatskom futsalu dugoročno ima.

Time započinje era ovoga što danas znamo jednostavno kao AFCU.

Kako su kola odmicala, a popularnost kluba rasla, polako se počela graditi i publika, koja je prepoznala poruku i priču AFCU-a te činjenicu da se radi o projektu izniklom na zdravim temeljima te jednoj avangardi, odnosno zdravoj alternativi današnjemu sportu.

Zajedno s tom publikom, koja raste iz kola u kolo, AFCU je bilježio uspjehe, koji su okrunjeni velikim uspjehom jednog sveučilišnog kluba u cjelokupnom hrvatskom sportskom sustavu, a to je osvajanje 2. HMNL – JUG te cjelokupne 2. HMNL u sezoni 2017./2018.
AFCU je otišao i korak dalje u svojoj debitantskoj prvoligaškoj sezoni 2018./2019., kada u društvu odabranih u Prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi, rezultatski dolazi do četvrtfinala doigravanja za nacionalnog prvaka.

Veliki uspjesi, velika ljubav i vjera u samo par godina, zato i dalje #samoviruj, jer imamo još puno toga za pokazat!